## **QAMT State Conference, Townsville Satellite Event**



Ignite your passion for mathematics education at the **2024 Queensland Association of Mathematics Teachers (QAMT) State Conference (Townsville Satellite event)**, proudly hosted in partnership with James Cook University and held on Saturday 11<sup>th</sup> May at the James Cook University Townsville Bebegu Yumba campus, Douglas, <u>Science Place</u> building.

Join fellow **primary**, **secondary** and **pre-service teachers** for an immersive experience designed to enrich your teaching practice through:

- A range of presentations and workshops for primary, secondary and pre-service mathematics teachers to develop practical classroom resources,
- In-person presentations from the **Queensland Curriculum and Assessment Authority** (QCAA) around the new curriculum and assessment,
- Learning about the Queensland Virtual STEM Academy and Maths Inquiry course from local educator and Keynote Speaker Wendy Bode (Thuringowa State High School) and her pioneering work in STEM education,
- Opportunities to **network** with your colleagues and gain valuable insights to transform your students' maths learning,
- Live access to the **QAMT State Conference Brisbane Virtual Day and resources** later in the year.

## Schedule of events - 11th May 2024

Time	Venue: The Science Place (James Cook University)		
8:00 – 8:45am	Arrival and Registration - Foyer		
Welcome 8:30am – 9:00am	Welcome and Acknowledgement of Country  Teachers Union Health Fund – Sponsor Presentation  Room: 142 -111		
Keynote 9:00am – 9:50am	Keynote speaker: Wendy Bode (Deputy Principal, Virtual Learning, Queensland Department of Education, Thuringowa State High School)  Queensland Virtual STEM Academy: Shaping the future of STEM education in Queensland through transformational collaboration and innovation.  Room: 142 -111		
Session 1 10:00am – 10:40 am	Session 1 – Primary/Junior Secondary focus  Dr Wili Suluma (James Cook University) – 40 mins Indigenous ways of knowing. Prep – Year 6, Junior Secondary. Room: 142-022	Session 1 and 2 – Senior Secondary focus  Warren Richards and Robyn McNamara (QCAA) – 80 mins  Curriculum and assessment in Senior mathematics: Essential, General, Methods and Specialist. Year 10 – Year 12.  Room: 142 - 111	
Session 2 10:45am – 11:25 am	Session 2 – Primary/ Junior Secondary focus  Tierney Kennedy (Education Consultant and Author) – 40 mins Fluency games for primary school and junior secondary. Primary and Junior Secondary. Room: 142-023		
Break 11:30am – 11:55pm	Catered Lunch and Networking		
Session 3 12:00pm – 12:40pm	Session 3 – Primary focus  Libby Foley (QCAA) – 40 mins Developing quality assessment: Creating questions using degree of difficulty. Prep – Year 6. Room: 142 - 111	John Eckersley (Retired Geotechnical Engineer) – 40 mins Stabilizing rockslides and boulders – an applied maths illustration. Year 10 – Year 12. Room: 142 - 023	
Session 4 12:45pm – 1:25pm	Session 4 – Primary focus  Dr. Bryan Smith (James Cook University) – 40 mins Convict Math: Bringing a Numerate Approach to History Education. Primary and Junior Secondary. Room: 142 - 023	Peter Fox (Texas Instruments) – 40 mins Acceleration: Transposing Time at the Expense of Breadth. Gifted, enrichment and extension session with sample problems and complete units of work. Year 7 – Year 12. Room: 142 - 022	

Session 5 1:30pm – 2:10pm	Session 5 – Primary focus  Dr. Tamra Jones (James Cook University) - 40 mins Exploring learning opportunities to develop mathematical proficiency through. Prep – Year 6. Room: 142 - 023	Session 5 – Secondary focus  Peter Fox (Texas Instruments) – 40 mins Random Stuff! Exploring random phenomena through activities and simulations. Year 9 – Year 12. Room: 142 - 022	
Break 2:15pm – 2:40pm	Catered afternoon tea		
Session 6 2:45pm – 3:25pm	Dr Grace Jefferson. (James Cook University) – 40 mins  Mathematical ways of thinking: Exploring multiplicative, geometric, statistical and algebraic thinking concepts and resources for the classroom. Primary and Junior Secondary. Room: 142 - 023	Session 6 – Secondary focus  Libby Foley (QCAA) – 40 mins  Developing quality assessment: Creating questions using degree of difficulty Years 7–10.  Room: 142 -111	
3:30pm – 3:45pm	Wrap-Up + Door prizes! Room: 142 -111		